PIK "Bečej" - gigant na udaru krize

Očekuje se da PIK "Bečej" ove godine ostvari planirani izvoz od četiri miliona evra, što je 1,5 miliona evra više nego lani. U prvom polugođu ostvareno je više od 50 procenata planiranog izvoza, a na osnovu toga se procenjuje da će se predviđeni obim eksporta za celu 2010. uspešno realizovati. PIK "Bečej", koji posluje o okviru konzorcijuma "Irva investicije", lane je zbog posledica globalne ekonomske krize znatno smanjio izvoz u odnosu na 2008. godinu, kada je na strano tržište plasirao razne proizvoda za šest miliona evra. Proizvodi PIK "Bečej" trenutno se plasiraju na tržište Rusije, Mađarske, Turske, Italije, Francuske i zemlje na prostoru bivše Jugoslavije. Planira se i prodaja u zemljama Bliskog istoka. To preduzeće u poslednjih nekoliko godina suočava se sa ozbiljnim problemima, koji se odnose na likvidnost, restrukturiranje i očuvanje zemljišnih resursa.

PIK "Bečej" - gigant na udaru krizeOčekuje se da PIK "Bečej" ove godine ostvari  planirani izvoz od četiri miliona evra, što je 1,5 miliona evra više nego lani, izjavio je danas direktor prodaje tog preduzeća Mihailo Đukić i najavio proboj na nova tržišta.

Na konferenciji za novinare, Đukić je rekao da je u prvom polugođu ostvareno više od 50 procenata planiranog izvoza, a na osnovu toga se procenjuje da će se predviđeni obim eksporta za celu 2010. uspešno realizovati.

Manji izvoz

On je ukazao da je PIK "Bečej", koji posluje o okviru konzorcijuma "Irva investicije", lane zbog posledica globalne ekonomske krize znatno smanjio izvoz u odnosu na 2008. godinu, kada je na strano tržište plasirao razne proizvoda za šest miliona evra.

Proizvodi PIK "Bečej" trenutno se plasiraju na tržište Rusije, Mađarske, Turske, Italije, Francuske i zemlje na prostoru bivše Jugoslavije, kazao je Đukić, uz napomenu da se planira i prodaja u zemljama Bliskog istoka.

Bar pet miliona evra

Izvršni direktor PIK "Bečeja" Svetlana Gagić je ukazala da se to preduzeće u poslednjih nekoliko godina suočava sa ozbiljnim problemima, koji se odnose na likvidnost, restrukturiranje i očuvanje zemljišnih resursa.

PIK "Bečej" je 2009. godinu završio sa gubitkom od 800 miliona dinara, precizirala je Gagićeva, ali je dodala da se u prvih pet meseci 2010. beleže rast izvoza i ukupnog plasmana.

"Naš problem je sada u tome što vraćamo kredite koje smo bili prinuđeni da uzmemo radi održavanja tekuće proizvodnje", rekla je Gagićeva.

Ona je ocenila da bi u ovom trenutku inicijalno bilo dovoljna suma u protivvrednosti oko pet miliona evra da se reše sadašnji problemi, odblokira račun preduzeća i "zavrti novi krug proizvodnje."

Njiva, kraća a uža

PIK "Bečej" je, prema rečima Gagićeve, ranije raspolagao sa 12,6 hiljada hektara obradivog zemljišta, a sada obrađuje 8,7 hiljada hektara, od kojih oko tri hiljade hektara ima u vlasništvu, a ostatak je dobijen na osnovu prava prečeg zakupa.

Najavljujući da će PIK "Bečej" ove godine uvesti novi oblik saradnje sa odgajivačima stoke, ona je podsetila da je kooperacija sa zemljoradnicima do sada postojala u uzgoju povrća.

PIK "Bečej" je najveće poljoprivredno preduzeće u Vojvodini i među najvećima u Srbiji i sada zapošljava 550 ljudi, a bavi se proizvodnjom ratarskih kultura, uzgojem stoke, poseduje vlastiti ribnjak i ima pogone za preradu voća i povrća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik